Tips bij vuurwerkangst

Oud en Nieuw is voor mensen leuk, maar voor huisdieren vaak niet. Veel honden en katten zijn doodsbang voor de harde knallen van vuurwerk. Sommigen gaan door de stress angstig blaffen of miauwen, verstoppen zich, lopen weg, vernielen dingen of verwonden zichzelf. We hebben 10 tips op een rijtje gezet om de angst te verminderen.

 

 

 

Wat kun je doen om vuurwerkangst te verminderen?

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat huisdieren veilig zijn en niet door vuurwerk geraakt kunnen worden. Laat ze niet alleen thuis. Angst is niet altijd te voorkomen. Het blijft een stressvolle gebeurtenis voor dieren. Het is een natuurlijke reactie en het is zeker geen aanstellerij. Door vervelende ervaringen en meerdere keren schrikken, kan een huisdier een fobie door opbouwen voor harde geluiden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de spanning te verminderen. We hebben 10 algemene tips op een rijtje gezet.

Tip 1

Blijf zelf vooral rustig. Reageer niet op de knallen. Troost of straf het dier niet, dit kan averechts werken: het dier krijgt dan de indruk dat er iets mis is en dat zijn angst dus terecht is. Probeer het dier te negeren. U steunt uw dier door er gewoon te zijn.

Tip 2

Laat uw hond op 31 december overdag aangelijnd extra lang uit. Dan is het dier ’s avonds moe.

Tip 3

Stel het avondeten uit tot later op de avond. Ze zijn daardoor hongeriger en hebben minder aandacht voor het vuurwerk.

Tip 4

Biedt je huisdier afleiding zoals een kauwbot of voerspeeltje.

Tip 5

Wees terughoudend met het gebruik van medicatie. Er kunnen stoffen in zitten waarvan jouw huisdier weliswaar verdoofd raakt, maar het gehoor blijft hetzelfde. In sommige gevallen is het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Daardoor voelt het dier de angst nog meer, omdat ze er door hun verdoofde lichaam niet op kunnen reageren.

Tip 6

Laat je huisdier zelf een plekje opzoeken in huis waar hij zich het beste voelt, rustig kan liggen of wegkruipen. Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op.

Tip 7

Houd katten de hele dag binnen en zorg dat het kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn. 

Tip 8

Bij vogels kunt u een doek over de kooi hangen.

Tip 9

Bij extreem angstige dieren kan een gedragstherapeut helpen. 

Tip 10

Zorg dat het huisdier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje of -plaatje om heeft. Mocht hij onverhoopt weglopen, dan is de kans op terugvinden het grootst. Je kunt controleren of de chip geregistreerd is op de site: www.ndg.nl 

Uitgebreidere informatie en tips voor verschillende type huisdieren kunt u vinden op de website van LICG.

Help ons helpen!

Voor ons voortbestaan is stichting Waarborgfonds Quidem Carus afhankelijk van giften, erfenissen, sponsoring en donaties. Uw financiële steun is van harte welkom. Donaties kunt u overmaken op:

IBAN NL61TRIO0197706959
t.n.v. Stichting Quidem Carus, Utrecht.

Of klik hier om te doneren via Geef:

Postadres:

Stapkesberg 12
5508 EJ Veldhoven

Officieel partner van Zooplus

Wij zijn officieel partner van Zooplus. Als u via de website van Quidem Carus uw huisdier-producten bestelt bij Zooplus, dan steunt u onze stichting en daarmee huisdieren in nood! Dit kost u niets extra's. Klik op het plaatje van Zooplus en u komt op de webshop om te bestellen.

zooplus.nl

 

       ANBI

Quidem Carus helpt met onvoorziene medische
kosten voor huisdieren van minder-vermogende huisdiereigenaren.

Stichting Waarborgfonds Quidem Carus

Postadres:

Stapkesberg 12

5508 EJ Veldhoven

KvK: 57602301